Asbestin kielto ja asbestikartoitus

Asbesti on yksi 1900-luvun käytetyimmistä rakennusmateriaaleista. Aikaisimmat havainnot Suomessa asbestin käytöstä on jo yli 4000 vuotta sitten, jolloin sitä on käytetty astioiden vahvistamiseen.  Erityisen suosittua sen käyttö oli 60-70-luvuilla, mutta sitä alettiin käyttää yleisesti rakentamisessa jo 20-luvulla. Miksi näin? Asbesti oli materiaalina hyvin palonkestävä, joten siksi sitä pidettiin hyvänä materiaalina, lisäksi myös kestävä ja edullinen. Myös lämmön- ja sähköneristysominaisuudet ovat olleet sillä loistavat. Kuulostaa erittäin hyvältä paketilta, joten ei ihmekkään että se on ollut niin suosittu materiaali.

Asbesti on maaperästä löytyvä kuitumineraali, joka louhitaan maasta. Se on itseasiassa monen kuitumineraalin yhdistelmä, niitä ovat krysotiili, aktinootti, antofyliitti, amosiitti, krokidoliitti ja tremotti.

Jossain vaiheessa huomattiin materiaalin olevan haitallinen terveydelle. Vaikka sitä on edelleenkin monissa rakennuksissa, ei se sinällään aiheuta haittaa kenelläkään. Vaaraa tulee silloin kun rakenteita puretaan tai tehdään remonttia, jolloin asbestia puretaan ja näin ollen hajoaa hienojakoisesti ja sen petollinen leviäminen hengitysteihin on mahdollinen.

Asbesti kiellettiin rakentamisessa vuonna 1994. Sen jälkeen sitä ei ole saanut käyttää ollenkaan rakennusmateriaalina, sekä lisäksi vuonna 2016 tuli laki asbestikartoituksesta. Tämä tarkoittaa sitä, että aina kun ennen vuotta 1994 rakennettuja kohteita remontoidaan tai puretaan, tulee tehdä asbestikartoitus. Asbestikartoituksessa käydään läpi eri rakennusmateriaalit ottamalla näyte niistä. Kartoituksessa tutkitaan rakenteen eri kerrokset ja sen materiaalit. Erityisen tarkkoina ollaan niissä materiaaleissa, joissa on ollut suosittua käyttää asbestia. Näitä ovat olleet erilaiset eristeet, laastit, laatat, tapetit, lattiamateriaalit, putkistot. Kartoituksia saa tehdä vain niihin kouluttautuneet henkilöt.

Sama juttu asbestipurkujen kohdalla. Asbestipurkuja tekee vain niihin valtuutetut henkilöt ammattimaisten varusteiden kera. Purku on erittäin tarkkaa työtä, sillä asbestin leviäminen muihin tiloihin on iso riski, jos tiloja ei suojata oikeaoppisesti.

Miksi se sitten on niin vaarallista? Asbestista tekee vaarallisen sen  näkymättömyys, eli sille voi altistua vaikkei sitä näkisikään tai tuntisikaan. Se kulkeutuu petollisesti hengityselimiin ja jää sinne pysyvästi, aiheuttaen vakavia sairauksia. Näitä ovat muun muassa asbestiplakkitauti, asbestoosi, keuhkosyöpä ja mesoteliooni. Isoin riski sairastua on rakennustyössä, asennus- ja korjaustöissä olevilla. Asbestikartoituksia tekee esimerkiksi: Asbesta Oy.